Tuesday, August 5, 2014

Novel Review #LejenPress : Rebiu Awek Chuck Taylor & Lelaki Eksistensial.

Review kembali bersama novel terbitan Lejen Press.

Buku ini kedua-duanya ditulis oleh penulis yang meletop top top, rasanya tak ada si pembaca Lejen yang tak berebut mintak sign kalau Nami ada dekat booth dan tak ada yang tak tanya sama ada Nami ada ke tak dekat booth mana mana kalau ada jelajah Lejen di serata Malaysia.

Perkara yang paling marvelous mengenai cara penulisan Nami yang engkorang kena tahu ialah, bersahaja dan penuh dengan isi. Kekadang ada jugak terlalu ilmiah sampai aku kena baca dua kali nak fahamkan maksud, tak kurang jugak, aku google je terus istilah-istilah yang aku tak pernah jumpa. (Dah baca biologi manusia je 24/7, mana nak jumpanya.)

Dalam novel tipikal cinta tebal ya ampun tu biasanya watak utama mesti perempuan, cara perempuan berfikir, cara perempuan itu, cara perempuan ini, perempuan menangis, putus cinta, merajuk dan lain-lain. Novel Nami akan beri sudut pandangan lelaki yang orang kata tak nak digelar mainstream, kekadang kau akan rasa, hispter betei watak dia ni kahkah. Tapi benda macam ni lah kena baca, dia bukak minda kau untuk terima pendapat lain.

Walaupun kekadang aku tak setuju dengan pendapat dia, aku boleh terima lagi since setiap orang ada pendapat masing-masing, sama ada dia berani nak lontarkan atau tak je.

Kesemua buku Nami aku dah baca termasuk buku duet beliau dengan Aisa Linglung dan buku Diorama Eksisten (Terfaktab). Tak ada satu pun yang buat aku bosan dan rasa menyampah kalau baca. Tak ada satu pun. Tahniah Nami!

Ini baru intro. Tak rebiu buku lagi hakhak.

Awek Chuck Taylor | Karya Nami Cob Nobbler


Berkisarkan kisah benar, cerita ni memang kelakar, diselang-selikan dengan unsur-unsur kekecewaan dan kesedihan. Menceritakan perihal si Hafiz tak boleh hidup kalau tak mengendeng dengan awek, dan akhirnya jumpa Mira si awek chuck taylor (converse). Mira diluarannya digambarkan sebagai awek yang hipters, kental, keras, memberontak. Pada masa yang sama jauh disudut hatinya dia terlalu sayang akan Hafiz, dan adiknya, Nana.

Dalam cerita ni, kau akan tengok bagaimana persahabatan terjadi, dan bagaimana seseorang terima perangai sahabat dia tak kira dia buruk macam mana sekalipun. Kisah cinta pulak, kau akan tengok macam mana Hafiz handle Mira dan macam mana layanan Mira terhadap Hafiz. Pada masa yang sama, hubungan kekeluargaan antara Mira dan Nana yang boleh buat sesiapa sebak. Lagi-lagi bila Nana ada kekurangan upaya dari segi yang korang kalau nak tahu kena beli dan baca.

Aku sendiri, di pengakhiran cerita meleleh air mata. Itu perkara yang kau paling tak sangka, dan salah satu ending yang memang pecah kilang air mata selain dari Seyogia (nanti aku rebiu, ni memang hebat!).

Cerita yang ringkas tapi permainan Nami dalam pembawaan karakter-karakter memang win. Bukan buku ini je, buku-buku dia yang lain pun sama. Sebab itu setiap buku dia ramai orang berebut-rebut nak beli.

Sekarang dah ada cover baru, tapi since masa aku baca novel ni (aku lupa edisi ke berapa, buku takde depan mata), ini cover dia, aku nak guna gambar cover ni jugak. Klasik dan sensual luls.

Cover baru sempena teater Awek Chuck Taylor. Memandangkan teater dilangsungkan di PJ, dan tarikh-tarikhnya memang dengki dengan jadual medik, memang kirim salam jelah jawabnya. Aku berharap bila aku free nanti, teater tu akan ada lagi.

Dengar cerita dari Instagram Nami, novel ni ada sambungan? Yang tu kena tunggu lah jawabnya.


Lelaki Eksistensial | Karya Nami Cob Nobbler


Perkara yang paling menarik ialah cover buku. Orang nak fikir kuning ke, blue ke apa ke, aku peduli apa. Kau kena tahu kadang-kadang cover tak melambangkan isi. Plus, buku buku alternatif ni otak kena kritis nak tafsir maksud cover. Sebab bagi aku, kadang-kadang luaran tu melambangkan isi. Macam buku ni, gamabr cover dah havoc, apatah lagi isinya muehehe.

Perkara yang aku belajar melalui buku ini, kau tak semestinya mampu lupakan kenangan paling pahit dalam hidup kau. Kita memang paksa diri untuk lupakan, tai sebenarnya jauh dalam sel-sel otak, memori tu tetap kat situ. Kalau kau cuba buang dan simpan rasa benci sekalipun, akan buat diri sendiri makin ingat dan makin sayang - bukannya makin benci. Dan akibatnya, kau akan gunakan orang lain sebagai kambing hitam, semata-mata nak buat diri kau nampak win. Win tak win pun, itulah moral utama yang aku dapat melalui novel hebat ni.

Juga ada selit macam mana dia bangkit dari bawah sampai atas dan macam mana dia rasa dia sayang tapi sebenarnya apa yang dicurahkan bukan sayang tapi kuasa. Macam mana dia gagal bercinta dan dipermainkan oleh awek lama dan macam mana dia handle perempuan-perempuan yang jauh beza latar belakang memang nice habis.

Bak kata aku kat atas tadi, memang permainan watak dia superb. Itu belum permainan latar tempat dan plot cerita, tersusun dan menakjubkan. Watak watak dia walaupun ramai Nauzubillah, kau tetap ingat kalau kau baca novel sambungan dia.

Pergi cari Diorama Eksisten (Terfaktab), Rokok Nan Sebatang dan Pengejar Bintang. Buku-buku lain beliau, Bau Semangat Anak Muda, Enam Darjah, Bayang & Dendam Anak Jagoan (hasil duet padu dengan Aisa Linglung). Tak rugi membaca ni. Yang rugi bila kau baca, kau tak dapat apa.

Selamat membaca!

Ps : Promo dekat kawan-kawan buku-buku cenggini tak apa, bagi pinjam sebijik dua bagi dia rasa. Tapi kalau sampai dua puluh bijik buku kau dia sebat atas alasan nak ambik feel, cepuk je :p

XOXO,
Aen.

No comments: