Tuesday, October 25, 2011

Tips Blocking Colour + ESM Photoshoot.

Kadang-kadang kita nak jugak pakai bright colour clothes kan? Tapi tak nak nampak pelik. Ye ye, aku tahu agak ramai macam tu. Sebab bosannya pakai baju tu guna style sama je. Rasa nak muntah. HAHA. Baju hitam, seluar hitam, tudung hitam. Kalau putih, ramai yang padankan dengan hitam. Kalau pink, kalau boleh semua nak pink. Aigoo, jangan jadi mangsa fashion! Meh aku nak bagi tips sikit. Simple dan tak menyusahkan sesiapa pun ;)

RULES!

Blocking colour not more than two clothes.

Match with natural or dull colours clothes.

Kalau baju, seluar natural/dull colours, mix kan dengan tudung yang bright, kasut yang bright, handbags yang bright.

Lagi sweet kalau korang match kan bright colour baju dengan kasut or shawls dengan kasut. Handbags dengan kasut. Accessories dengan kasut. Dan lain lain lagilah. Pandai pandai koranglah. Janji cun melecun. 


Nak tengok contoh? Errr, errr, malu lah pulak. Ahaiiii ;)




Tengok gambar di atas. Ya, konon berlagak macam pandai sangat pose sana pose sini. Padahal tak pun. Pinggang rasa nak patah je lepas tu. Konon nak bagi ash sana sini. Zzzzz. Muka aku yang biasanya suci dan murni takde make-up, tetiba ter make-up. Siti Murni Abdul Aziz. Fine! Make-up dia sangat cantik. I was like, WHOAAA, she touch my face, biasa nampak dalam tb je. Rasa nak cium cium je walaupun agak BLUR masa tu. BHAHAHA, over =.= Okay, diam. Baju ditaja sendiri. Skirt ditaja oleh Syuhada Zakaria. Photog, Akmal Nazim.


Kepala kena straight, tunduk sikit, smileeeee sepuas hati. And then you seee, gambar di atas. Walaupun nampak agak tertua di situ, aku rasa, fine, takpe, kadang kadang kena mengaku dah tua jugak. Errr, birthday aku tak sampai lagilah! Still sweet 18 :D Untung lah kan? Errr, colleh.

Kalau nampak agak kekakuan, biasalah newbie lagi. Tu masa aku pegi SBSM under ESM :) Suddenly involved. Tapi agak fun walaupun letih :) Actually, dia macam satu aktiviti yang menaikkan confident aku. Aku kan pemalu orangnya. HAHAH :D Kalau orang cakap kau cantik ke tak cantik ke. Just confident yang kau tu cantik. Bukan perasan but confident. At least korang takdelah malu tak bertempat yedok? Hmph, nasihat Hisham Salleh :)

So, kalau nak try jugak build up your confident, boleh join akademi ESM. Nak tahu macam mana? Sila post kat wall Aen Sa'ari | berrybabyboo di sebelah :) I'll tell you how ^^ Nak cari photog yang hebat-hebat ambil gambar you all ke? Boleh bagitahu jugak.

Okay then, live your life to the fullest!

TIPS TAK NAK TENSION : Student life kot, takkan tak tension kan? So, cari aktiviti yang boleh buat korang release tension. Actually aku join benda2 kat atas sebab nak release tension je, suka suka. Bukan sebab nak famous bagai pun. Kekadang cara aku release tension, karok sorang2 dalam bilik :D

Wednesday, October 19, 2011

Tutorial Random Pashmina #2

Hah! Muka neh lagi. Gambar xberapa nak berkualiti, webcam je :)




I try to make Pashmina tutorial once again. Ingat ke nak upload kat sini, tapi agak sengal, sangat lama nak tunggu. So, aku decide upload kay youtube. Boleh refer and klik link kat atas kalau nak tengok :) Ouh ya! Kali neh aku bercakap :D Xbisu macam video yang dulu. So, sorry kalau suara tak berapa nak merdu =.=

Well, petang tadi aku kena gastrik. (perlu ke cerita?) Agak teruk. Memang rasa nak pengsan pitam sebagainya, tapi aku cekalkan hati dan kuatkan mental aku (ceeewaah) Kalau x, dah lama kiok dalam toilet. Sejam lepas lunch, terus muntah. FINE, sia-sia aku makan banyak. Errr, aku bukan Aneroxia Bulimia ye :P

Breakfast makan, lunch pun makan. Pelik kena gastrik , teruk pulak tu. Then, bila aku fikir balik, maybe lime juice yang aku teguk pagi dan tengahari tadi bagi effect dia. Xmenahan minum before makan =.=' Zzzz, lain kali jangan minum pagi pagi ye aen. Pengajaran untuk aku dan orang lain :)

Okaylah, malas nak berceloteh panjang, aku still susah nak jalan sebab perut sakit gila. Duh! Limited access -.-' Good luck mencuba people! Jaga kesihatan diri, jangan jadi macam aku, peace V!

TIPS MIX-AND-MATCH : Try pakai baju blocking colour, lepas tu seluar neutral colour. And vice versa. You will impress about your style, trust me :D

Saturday, October 15, 2011

Tips Mix-And-Match #1 (Long Dress + Blouse)

Situasi :

Bangun pagi pagi, bukak almari. Tengok hampir 30 minit, just sebab tak tahu nak pakai baju apa. Tengok yang tu, hmph. Tgok yang neh, hmph. Last, last. Ahhhhh, aku tak tahu nak pakai baju apa lagi! Bosan bosan!


Aku tahu, memang ramai yang macam tu betul tak? Bila ramai macam tu, at the end, kalau boleh tiap tiap minggu nak beli baju baru. Peh, peh. Sampai kat kedai pulak, tak banyak yang betul betul menarik hati =.=

Lets me give some tips.

What you need ;

- Long dress (sleeveless)
 

 - Blouse/Girly shirts/Mini dress.

Example :) Maybe you need clincher for accessory :)


Aku mix and match green long dress, blouse bunga hijau, orange, pashmina hijau :)





Lebih lebih lak tunjuk gambar aku =.= Jangan muntah tengok. Selamat mencuba, good luck :)


P/S : Isnin 17/10 exam End Of Module, Cellular Biomolecules. Pray for me :)

TIPS YAKIN DIRI : Betulkan posture badan, jangan terlalu bongkok ketika berjalan :) Ada perbezaan bila kita berjalan agak bongkok dengan tegakkan posture badan. Tapi jangan terlalu mendada pulak, ngeee :D

Wednesday, October 12, 2011

Tips Random Pashmina #1

Nah, banyak sangat tanya, tengok sendiri :D

video
Simple one :) Kekok-ness melanda =.=


Aku malas nak bercakap, tambah tambah lagi edit words kat dalam guna video maker. :D

So, apa yang anda perlukan, dua, tiga ke atas jarum peniti. Kerongsang yang korang rasa comel dengan korang, anak tudung(neck or whatever), pashmina dan lastly muka anda.

Follow aja, kalau tak paham, tanya je :)

Nampak kekakuan di situ sebab aku mana biasa perasan sendiri capture video. Ramai yang suruh ajar, so, aku dengan hati yang murni (errrr) bagi tips sikit lah :)

Melencong seketika, aku kehilangan ilham. Tenggelam timbul bila kebizian melanda. Sigh. So, sorry kalau entry aku belakangan neh sangat, kosong, zero. End of Module exam beberapa hari je lagi. Good luck medical students 1st year. Fokus fokus digest digest absorb absorb ;) Daaa~

Hah, takde kaitan pun gambar lama neh sebenarnya, saja je letak.


P/S : Aku punya tutorial langsung tidak menciplak turorial orang lain. Kalau tersama tu, maafin gue ya ;)

TIPS CANTIK : Pakai eyeliner, prefer liquid eyeliner untuk kelopak mata macam aku, kalau tak nak nampak PUCAT. Simple dan sweet :) Good luck!

Thursday, October 6, 2011

Malam Percikan Seni :)

Tamat sudah BMP yang busy.

Diganti pula dengan kesibukan study.

Apa boleh buat lagi.

Diri dah berada di universiti.

Aku malas nak cakap banyak :) I will update the photos later. So, aku sajikan dulu dengan video kitorang menari :)


video
Pandai-pandailah cari aku ;)

TIPS SURVIVAL DI KAMPUS : Sediakan payung sebelum hujan. KL sekarang dilanda musim sejuk ;)




-------------------------------------------------------------------


[UPDATE]


Penari dan pelakon wanita;)

HAH, memang macam retis dikepit macam tu :D

K. Aimi, dan penari :)

Macam opera kan? =.=

AJK-AJK Sekalian :)

Penyanyi latar yang semart !

Barisan peserta :)

Nervous kot!

After :D AJK kostum, MUA, Pelakon, Penari dan Penyanyi :)

P/S : Tak menang tapi berbangga sebab kalah bermaruah :)