Tuesday, October 25, 2011

Tips Blocking Colour + ESM Photoshoot.

Kadang-kadang kita nak jugak pakai bright colour clothes kan? Tapi tak nak nampak pelik. Ye ye, aku tahu agak ramai macam tu. Sebab bosannya pakai baju tu guna style sama je. Rasa nak muntah. HAHA. Baju hitam, seluar hitam, tudung hitam. Kalau putih, ramai yang padankan dengan hitam. Kalau pink, kalau boleh semua nak pink. Aigoo, jangan jadi mangsa fashion! Meh aku nak bagi tips sikit. Simple dan tak menyusahkan sesiapa pun ;)

RULES!

Blocking colour not more than two clothes.

Match with natural or dull colours clothes.

Kalau baju, seluar natural/dull colours, mix kan dengan tudung yang bright, kasut yang bright, handbags yang bright.

Lagi sweet kalau korang match kan bright colour baju dengan kasut or shawls dengan kasut. Handbags dengan kasut. Accessories dengan kasut. Dan lain lain lagilah. Pandai pandai koranglah. Janji cun melecun. 


Nak tengok contoh? Errr, errr, malu lah pulak. Ahaiiii ;)




Tengok gambar di atas. Ya, konon berlagak macam pandai sangat pose sana pose sini. Padahal tak pun. Pinggang rasa nak patah je lepas tu. Konon nak bagi ash sana sini. Zzzzz. Muka aku yang biasanya suci dan murni takde make-up, tetiba ter make-up. Siti Murni Abdul Aziz. Fine! Make-up dia sangat cantik. I was like, WHOAAA, she touch my face, biasa nampak dalam tb je. Rasa nak cium cium je walaupun agak BLUR masa tu. BHAHAHA, over =.= Okay, diam. Baju ditaja sendiri. Skirt ditaja oleh Syuhada Zakaria. Photog, Akmal Nazim.


Kepala kena straight, tunduk sikit, smileeeee sepuas hati. And then you seee, gambar di atas. Walaupun nampak agak tertua di situ, aku rasa, fine, takpe, kadang kadang kena mengaku dah tua jugak. Errr, birthday aku tak sampai lagilah! Still sweet 18 :D Untung lah kan? Errr, colleh.

Kalau nampak agak kekakuan, biasalah newbie lagi. Tu masa aku pegi SBSM under ESM :) Suddenly involved. Tapi agak fun walaupun letih :) Actually, dia macam satu aktiviti yang menaikkan confident aku. Aku kan pemalu orangnya. HAHAH :D Kalau orang cakap kau cantik ke tak cantik ke. Just confident yang kau tu cantik. Bukan perasan but confident. At least korang takdelah malu tak bertempat yedok? Hmph, nasihat Hisham Salleh :)

So, kalau nak try jugak build up your confident, boleh join akademi ESM. Nak tahu macam mana? Sila post kat wall Aen Sa'ari | berrybabyboo di sebelah :) I'll tell you how ^^ Nak cari photog yang hebat-hebat ambil gambar you all ke? Boleh bagitahu jugak.

Okay then, live your life to the fullest!

TIPS TAK NAK TENSION : Student life kot, takkan tak tension kan? So, cari aktiviti yang boleh buat korang release tension. Actually aku join benda2 kat atas sebab nak release tension je, suka suka. Bukan sebab nak famous bagai pun. Kekadang cara aku release tension, karok sorang2 dalam bilik :D

7 comments:

iMBobo said...

cantik model ni :)

ღ αεn ツ said...

Hish, saya bukan model lah :)

bella hamzah said...

thanx for the tips :)

BiQa HatmiN said...

wah bagus2..hehe

ღ αεn ツ said...

Bella Hamzah : Welcome dear :)

Biqa Hatmin : Hee, thanks ^^

faridah nazurah said...

nak jugak macamni!

ღ αεn ツ said...

Faridah Nazurah : Ask me kalau nak tahu ^^