Sunday, November 20, 2011

Rokok dan paru-paru :)



Hai rokokkers? Erk, smokers.

Seronok hisap rokok? Errrr, tak, tak makan asap kot. Tak jugak, actually makan bahan kimia dalam rokok. Aku tak nak kutuk orang merokok pun. Just to share you some info yang ramai tak tahu. Well, jom start ;)

Actually apa sangatlah kaitan paru paru dengan rokok? Okay. Simple mimple story for you. Dalam paru paru ada dua makhluk sahabat baik yang tak boleh berpisah antara satu sama lain. Elastase dan Alpha-1 Antitrypsin (AAT). Baik, nak senang, kita berikan panggilan manja, elastase sebagai penghakis, AAT sebagai penyelamat.

Udara yang kita inhale tu tak adalah semuanya suci muci je kan? Mesti at least ada jugaklah foreign substances. Habuk bagai tu macam riang miang je kalau masuk dalam hidung kita. Konon ada bulu hidung yang panjang nak jadi magnet tarik semua habuk. Tapi kadang-kadang tak menjadi jugak. Masuk dalam paru-paru dengan excited. Jeng jeng jeng. Bacteria mula meliar gesel gesel diri dalam paru-paru. Ah jahat!


Hebat ah!

Masa tu siapa yang nak tolong? So, penghakis datang dengan beraninya nak tendang tendang semua bacteria yang ada. Kelemahan si penghakis ni pulak, susah nak berhenti menendang, excited sangat agaknye. So, kawan dia, si penyelamat datang nak switch off kan dia. So then, si penghakis tak adalah  rosakkan paru-paru or buat paru-paru tak boleh nak mengembang menguncup or dengan kata yang paling ringkas, buat paru-paru tak elastic :)

Apa kaitan pulak dengan rokok? Damn, lama gila nak sampai part neh. Apa ntah yang aku membebel kat atas. Zzzz. Okay, asap rokok pulak, akan buatkan si penyelamat tak boleh nak aktifkan diri sangat. Si penghakis susahlah nak berhenti and hakis benda yang buat paru-paru elastic. So, what do you think? Apa yang akan berlaku lepas tu?


Lebih kurang banyak neh dalam sebulan. Setahun, sepuluh tahun?

Of course and for sure, paru-paru kurang elastic. Kalau jangka masa yang lama, makin tak elastic lah beliau. Apa jadi? Bila kita tarik nafas, paru-paru akan mengembangkan? Dia susah nak menguncup balik. Udara dalam paru-paru banyak, tapi tak boleh nak keluarkan. That's why akan sesak nafas. Common disease, emphysema ;) Pegilah search apa tu emphysema. AHAH. Penyakit jangka masa panjang. So, selagi tak sakit tak payahlah nak berhenti kan? Errr :)


So. dah tahu kan apa yang aku cuba sampaikan? Dah kan? Then, fikir dan fikir sendiri lagi. Sayang nyawa dan sayang orang yang tersayang. Good bye semua, lots of love from me, Aen :)

P/S : Slow-slow berhenti, jangan push. You'll be fine after that :)

Apa kaitan entry dengan gambar neh? Tak ada pun, but meet my new superb friends:)
Above, me and Syud. Below, Dayah and Shera. Nah ngoratlah, bakal doktorrr tuu :P
Maaf, tiada kekosongan :)

6 comments:

NOVA said...

betul2.... kenapa la laki2 nie susah betul nak berpisah dari yg nama nyer ROKOK!! isshh!! paling tak suka laki2 merokok i hate....

ღ αεn ツ said...

Sebabnya dalam rokok tu sendiri ada dadah. Sebab tu diorang addict then susah nak berhenti. Nikotin tu sejenis dadah :)

Eric said...

Suh berenti memang senang...

ღ αεn ツ said...

Tak suruh berhenti pun. Terpulanglah pada diri sendiri. You have your brain. You control it by your own. That's we call self-discipline. Once you wanna stop and you're trying, you will stop. Tapi, sepatutnya tak perlu start or involve langsung, sebab semua dah tahu keburukan dia. No offense :)

fairus said...

ALHAMDULILLAH.. SUDAH HAMPIR 2 BULAN BERHENTI MEROKOK... ;)

ღ αεn ツ said...

Alhamdulillah. Hope your life will be better than before. Kekalkan perubahan tu ^^