Thursday, June 5, 2014

TRIP : Bandung (2014) #2 : Jalan-jalan di Bandung - Day One, Night Two


Pergi pada : Khamis, 27 Mac 2014
Ditulis pada : Jumaat, 6 Jun 2014, 8.30 a.m

Assalamualaikum, hai!

Disebabkan aku dah habis peperiksaan akhir, dan aku rasa nervous nak mati tunggu result yang bakal keluar sat lagi ni, baik aku menulis untuk tenangkan diri. Sekurang-kurangnya dapat jugak aku kenang-kenang apa yang boleh dikenang dekat Bandung dulu.

Hari kedua dipenuhi jalan sana jalan sini, bagi aku nak memahami sejarah dan budaya orang lain kita kena melawat tempat bersejarah atau wasata-wasata yang ada. Aku tak akan datang sini semata-mata nak habiskan duit membeli-belah (sakan jugak sebenarnya) - yang ini terima kasih dekat mak, nak harapkan poket lobos aku memang tidur kat hotel jelah jawapnya. Kena 2 in 1, sambil menyelam minum air. Bak kata mak, sesekali cuci mata dan cuci poket.


Gunung Tangkuban Parahu


Tempat pertama seawal 7.30 pagi bergerak ke Gunung Tangkuban Parahu, terletak di Jawa Barat. Hampir sejam jugak nak sampai sebab jem dan kebetulan memang ramai orang Malaysia melancong. Perkara yang menarik perhatian, banyak gila moto dekat sini! Kereta memang bawak tak laju, dan orang-orang sini aku salte habis sebab memang penyabar nak arwah (bertolak ansur nak elak sangkut sana sini). Cuma kena tahan telinga dengar bunyi hon lah. Yang paling aku salute, dia tak ada polis trafik jaga jalan macam kita. Yang jaga lalu lintas tu orang yang niat memang nak jadi sukarelawan. Waktu hujan lebat pun tak berganjak, hah, kau hado?

Nama asal Tangkuban Parahu diambil dari Bahasa Sudan bermaksud perahu yang terbalik, kata orang yang bawa aku pusing-pusing, kalau dari Kota Bandung, memang dapat tengok  rupa perahu terbalik (aku tak tengok lah pulak). Sejuk, so jangan lupa bawak sweater.


Nasib baik aku datang awal pagi, dengan jelas dapat tengok Kawah Ratu, 30 minit lepas tu kabus dah mula tutup gunung. Ye aku tahu dalam salah satu gambar, kiri kanan ada orang iring sebab katanya 'cuba untuk berniaga'. Kau kena hati-hati, kalau kau tak selesa, jangan bercakap dengan sesiapa. Terus jalan, buat muka toye, kalau dia panggil, cakap je dah biasa datang.

Insan yang 'cuba berniaga' ni pandai sedut duit orang. Sebagai contoh strawberi dekat strawberi farm di Hostpring baru 80ribu sekilo, dia jual 100g, 100ribu. Harga tshirt standard 20ribu, jangan beli kalau tinggi dari ni! Jangan termakan kata-kata manis dia. Jangan! Aku lemas akhirnya bila dah sampai ke tempat paling hujung, aku patah balik terus pergi kereta dan blah.

Elakkan beli cenderamata di airport. Yang ni kena ingat!

Harga tiket masuk : 75ribu/pax untuk pelancong luar. 15ribu parking


Sari Ater Hotspring



Tempat di mana sumber air matanya dari Gunung Tangkuban Parahu, ada yang memang tak boleh rendam kaki atau masuk langsung sebab memang air panas ori.

Mak aku excited nak rendam kaki (aku malas nak bukak kasut) tapi akhirnya mak putus asa sebab terlalu panas dan dia ada darah tinggi, tak boleh terima panas sangat haha. Ok.

Perkara pertama aku buat lepas ambil gambar itu ini (masa ni ada jugak yang ikut ke sana ke mari, penjual aiskrim katanya), ialah Flying Fox! Yeay! Ini mengujakan. Tapi bila dah naik rasa tak puas hati sebab nak naik lagi panjang, nak lagi tinggi. Hm.


Jelajah lagi, pergi rumah hantu (dekat sini banyak hiburan, mainan itu ini, jadi pandai-pandai lah pilih nak yang mana, semuanya berbayar ok). Rumah hantu unik (aku rasa) sebab bangunannya dan dalamannya. Ada yang akan guide kau di depan memandangkan dua orang je yang masuk. Sini kalau dia tinggal aku dan mak berdua cari jalan keluar, aku akan nangis dulu sebab tak jumpa pintu keluar. Mak pulak pegang aku dan tutup mata sepanjang jalan - serius rasa nak heret kahkah. Mr. II pun sama penakut! Ok itu cerita lain kali. Kot.

Dah panas, dahaga beli aiskrim yang mahal (aku kena tipu). Dia caj aku 20ribu. Bila dah on the way keluar, aku nampak papan tanda aiskrim yang aku makan tak sampai 10 ribu. Aiskrim paling mahal ala-ala cornetto pun 12 ribu. Jadi kau kena pandang papan tanda sebelum beli, kalau boleh ambil gambar dan tunjuk. Biar dia gelabah kalau dia caj tinggi. Keluar je, aku bagi tips 20 ribu (bersamaan RM6.60 sebab dia dah makan duit aku tadi, huh)

Harga tiket masuk : 22ribu/pax
Flying Fox : 15 ribu sekali pusing, 20ribu dua kali pusing
Rumah hantu : 17ribu/pax


De'ranch, Lembang



Merupakan salah satu tempat yang semua pekerja fully pakai outfits koboi. (Aku tak ambil gambar rasanya) Sini yang menariknya aku rasa suasana dan reka bentuk tempat ni. Paling penting, tiketnya yang paling murah. Kehkeh. Tiket boleh tukar dengan susu (aku tak minum susu, so tak tukar, eeee geli)

Harga makanan pun murah, berpatutan lah kiranya. Kalau kau berani makan, sila makan. Kalau tak, jangan makan. Pilihan di tangan anda!


Nampak budak kecil di atas, dia lukis atau cat tangan budak baju putih tu. Kreatif dan berseni. Sini memang ramai kanak-kanak yang berseni. Ingat nak cuba tapi macam malas je haha. Dia pun akan cat seramik sekali. Ingat nak beli hello kitty untuk anak buah Mr. II tapi takut aku bahayakan budak tu je, hihi - mahu tak pecah sana pecah sini, aku jugak yang kena.


Ini kafe dan kedai cenderahati. Heyho Red Indian! Argh kenapa aunty tu tak pakai topi koboi!


Kaktus sini sama je macam kaktus dekat rumah aku, cuba batu warna warni yang siap di cat (direndam cat) yang buat lagi nampak menarik.

Harga tiket masuk : 5ribu/pax


Floating Market, Lembang




Bila aku google wisata menarik di Bandung, aku bajet ini sama dengan Floating Market di Bangkok. Ternyata tertipu hahaha. Moden sangat aku rasa. Cis. Tapi tak apa lah, pengalaman (salah aku jugak yang ni aku masukkan tapi tak buat research dulu).


Jadi apa yang aku buat ialah, melompat dengan girang di sini! Yehaaaa!


So aku paksa mak lompat sekali. Mesti tekanan darah naik, siapa suruh lompat dengan bagpack haha.

Apa-apa pun setiap tiket boleh tukar dengan Milo dan Kopi :)

Harga tiket masuk : 10ribu/pax, parking 2ribu


Kampung Daun, Culture & Cafe


Sejuk, nyaman, penuh dengan tradisi, unik. Itu memang perkataan sesuai untuk gambarkan tempat ni. Mulanya aku fikir tempat ni semata-mata cafe, aku tak sangka memang cantik gila! Rugi sebab masa aku datang tak ada show. Lain kali, akan repeat! Ini tempat wajib yang korang patut singgah!



Tempat makan pulak, kau kena kena pilih satu pondok untuk kau je. Maknanya kalau ada pondok besar, tapi ada dua orang je makan, kau tak berhak duduk dalam pondok tu! Sila berangkat keluar dan cari pondok lain yang kosong. Kalau nak panggil orang untuk order, sila ketuk buluh ala-ala angklung. Pelayan akan datang lepas tu.


Pondok dihias sangat romantis. Mak sempat lelap mata sementara tunggu makanan sampai. Mungkin aku akan ajak laki datang sini kehkeh. Sila lihat buluh yang ada, buka mata besar-besar.


Makanan (sila baca dari bawah kiri ke kanan hingga ke atas).

Makanan 1 : Bakso Malang Campur. Sedapnya! Aku tak pernah makan bakso yang tak rasa hamis daging. 25ribu. 8.5/10. Sebab ada rasa masin sikit bila dah tinggal lama-lama. Tak tau kenapa.

Makanan 2 : Pisang Goreng Cheese. Aku suka gila cheese so sebab tu aku order. Not bad dan boleh masak di rumah lepas ni. 7.5/10

Makanan 3 : Nasi Campur Sudan. Ada sate lembu, ayam goreng, daging lembu salai, tempe, kerabu sayur, nasi kukus, telur asin dan sambal pedas nak mati. Aku yang suka pedas pun terasa pedasnya. Nasi kukus dia memang terbaik! 9/10

Makanan 4 : Bebek Goreng. Bebek = itik. Omg, sedap gila, daging lembut tak liat macam makan di Malaysia (sorry Malaysians). Nasi kukus yang sama sedap lepas tu ada acar lada potong dengan tomato (aku tak berani makan, takut nak makan cili raw). 9/10. Sebab tak ada sup haha.

Sangat bersih dan terjamin. Kalau tak mesti aku dah kena food poisoning dan doktor kena buat notifikasi sekarang hihi. Ok boleh berhenti baca kalau rasa lapar, nanti sambung baca ;)


Rumah Mode (Tak ada gambar)

Dapat sekewrt (skirt) satu, yang mana itu je yang terkenan. Seluar jeans size besar murah dekat sini size 40 ke atas. Cotton wideshawl banyak nak mati tapi mahal dari Malaysia. Masa ni aku confuse Malaysia ambil tudung dari mana. Kuciwa.


Factory Outlet Jalan Dago (Gambarnya untuk hari dua, malam tiga ok?)

Masuk keluar sahaja. Tak sempat beli Siomay (tak tahu apa tu, tapi kawan ada sebut, cis kempunan). Tempat ini aku repeat keesokan harinya lepas terlepas beli seluar dan baju adik di Pasar Baru.

Dah rasanya, dah rasanya. Penat nya kitaaaaaaaaaaaaaaaaa tulis, luls.

Orang akan tanya, pergi berdua jeke? Haah berdua kehkeh.

Harga supir untuk ambil di airport : 150ribu
Harga supir untuk hari pertama : 480ribu (sebab Tangkuban Parahu agak jauh dari Kota Bandung, cajnya mahal sikit)

Ok selesai. Lain kali pula ok? Sat lagi aku cerita pasal Angklung dengan tempat soping soping ala-ala Pavilion pulok ok? Ok ok bye.


XOXO,
Aen,

2 comments:

Cik Anis said...

bestnya !!!

kelly khalina said...

Aslmkm nurul aen..bleh bg email x...? Nk ty psl bndung... sy plan nk g 11/2015... khalina_ali@yahoo.com