Monday, March 31, 2014

How to deal with envious friends?


Assalamualaikum, hai.

Lah apahal tetiba nak buat post cenggini? Entah hahahaha boring atau memang dah rasa nak haematemesis (muntah darah) study sistem pernafasan agaknya - padahal baru signs and symptoms yang cenonet ni cis. Mungkin jugak sebab dah lama tak tulis cenggini.

Pernah kan dalam hidup jumpa orang cemburu tak tentu pasal, iri hati pasal itu ini, muka engkorang lawa (walaupun ada jerawat bercambah-cambah) sikit dia sakit hati. Engkorang senyum nampak gigi nampak gigi korang putih dari dia pun dia pandang kerek. Engkorang punya hidung muncung sikit pun dia sibuk nak tekan penyek-penyek.

---- memang manusia agaknya kan? Yang jenis kutuk meleis akan terus cakap, tipikal meleis.

Orang macam ni biasanya sorok rasa iri hati tu dengan condemn orang lain, iyalah dah tak ada kerja lagi baik suci dan murni, jadi itu je cara dia nak puaskan hati. How? Ah perli je.

----- eh, cantiknya hari ni, yelah orang tu pakai produk mahal-mahal lah katakan
----- si terkena perli was like ---- oh, okay --- senyum secara literal secara figuratif rasa nak bagi penumbuk sulung

Masa kecik-kecik dulu (entah kenapa nak selit part ni), orang selalu iri hati sebab aku kurus sangat (sampai sekarang rasanya - bukan iri hati tapi lebih kepada simpati). Komen membina yang selalu aku terima

---- oommmjayyy, kenapa kurus sangat (pegang pergelangan tangan, goncang-goncang macam sesi regangan), tak patah ke tulang ni? Makan tak cukup zat ke?

Atau jeles bila aku senyum nampak pipi main cak-cak. Cubit bagai nak rak - aku siap lari balik rumah nangis sebab sakit gila babs. Mungkin aku patut cuba balas dendam waktu tu. Mungkin.

Ok, biasanya aku buat tak kisah dan korang pun kena buat tak kisah. Sifat orang macam ni dia sebenarnya tak lebih dari perasaan cemburu dan iri hati, well yeah maybe ada tambah perasa benci sekali. Bila dia nampak si A tak  macam dia, they will bring you down. For some reasons, dia tak happy pun. Dia rasa insecure, ---- kenapa aku tak macam dia?

Just don't give a damn. (aku kadang-kadang maki jugak di twitter hahaha). Sebab kalau layan tak dapat pahala, tak layan dapat jugak pahala sikit-sikit (kot). Make friend with them if you care, kalau macam aku yang tak peduli aku buat hal sendiri je. I don't do much talking sebab malas, lagi-lagi dengan orang macam ni. Senyum dan buat tak tahu kira dah macam kejam dah.

---- iyalah, orang kata diam tu lagi berbisa. yedok?

Dalam hidup kau akan bergerak atas tanah yang Allah kasi pinjam bukan sorang-sorang, walaupun kau rasa kau sorang-sorang, kau wujud atau tak sama je, sebenarnya ada manisnya. Allah ada, buat apa nak takut. Kalau kau yakin kau boleh buat, tak kisah kau sorang-sorang ke ramai-ramai kau boleh buat. Cuma bila ada perkara yang perlukan teamwork -- macam assignments, research projects -- sila bekerjasama. Sila tahu bila masanya kau boleh berdiri sorang sorang buat tak tahu dan bila masanya kau kena wujudkan wonderpet dalam diri.

Sebab pernah satu tahap dalam hidup terumbang ambing, aku terlalu tenggelam dengan orang-orang macam ni, so I changed a lot of things. I became so lazy and put everything for granted. Hell, it was not working at all. I shut myself down - left click windows, shut down, blackout. Tak nak usaha sebab terlalu fikir orang cakap itu ini, buang masa 24 jam tak buat apa-apa. Tak kritis, dah tak jadi student yang rajin kejar lecturer. Serius apa yang aku dapat adalah kejatuhan yang bertimpa-timpa. Amazing kan? Padahal dalam masa 2 bulan je.

Ok lupakan. Belajar dari kesilapan.

Kalau boleh dalam hidup ;
senyum selalu
doa selalu
makan sedap sedap selalu (untuk aku yang kurus, haih)
belajar selalu
baca novel selalu


Okay, dah dah le

merapu.


Have a nice day. Okay tak kena. Have a good sleep. Good night!

Ps : Toksah le main April fool, nampak sangat macam fool, serius


XOXO
Aen

4 comments:

Lyaa Suriany said...

Senang cite. Apa yg kite buat .fizikal ke ape. Mesti ado jgk yg xpuas ht. Kalau pkr2 satu2 ape org ckp. Rase cam xpyh keluar rmh kan. Kwn srg2 kt rmh. Haha

aensaari said...

Betul sebab dalam dunia kena belajar jalan sorang-sorang sebab ada masa sorang-sorang lagi bagus. Ada masa memang kita kena ada yang accompany - tak mati pun kalau sorang-sorang.

Kita sendiri pun kena baiki diri, envy secara baik dan tak menjatuhkan tak apa :)

incik dracula™ said...

abaikan je mulut org..
dah nama pun mulut org kan..
hoho~

D Ibrahim said...

Huhu...lama awak xupdate pasal braces.. wat la before n after