Tuesday, August 9, 2011

Faktor Pergaduhan dan TIPS mengelakkan :)


Pernah gaduh? Cehhh, tipulah kalau tak pernah. Kenapa? Mesti yang sini salahkan yang sana. Yang sinun salahkan yang sini. Abeh tu? Siapa yang salah? Takkan BLOG AEN SA'ARI lak =.='

Faktor 1 : Wrong communication skills ;)




Contoh senang bila kau sarcasm sangat, sikit nak bagi orang makan dalam. Terluka, terkecik hati dia. Kalau terluka terkecik je tak apa. Kalau dia dah doakan korang yang tak elok? Kan naye? -.-' Sebab tulah ramai yang berdiri atas bangunan tinggi tinggi tak gayat, hohoh.


TIPS 1 : Cuba untuk menggunakan bahasa yang sedap didengar. Sebab si dia akan balas balik dengan bahasa yang sedap didengar :) Bahasa yang indah didengar neh akan buat si dia rasa disayangi dan terharu je bila bercakap dengan anda.


Faktor 2 : No understanding between each other.


Selalu je bergaduh sebab benda kecik, TAK MEMAHAMI. Lagi lagi masa Perempuan PMS, PMDD. Cuba cakap berapa ciput je yang paham? Orang busy tak nak faham. Orang sakit cakap alasan -.-' Apa nak jadi?


TIPS 2: Kata sehati sejiwa? Kata you sayang I, I sayang you. Okay, develop sikit rasa memahami tu :) Dia faham kita, kita faham dia lah kan? Fair and square. Kita tak akan faham seseorang dengan sepenuhnya selagi kita tak rasa benda tu. So, try bayangkan diri anda di situasi tersebut.


Faktor 3 : SMS.


Kenapa? Sebab lambat balas sikit dah nak marah marah :P *terasa . Lepas tu kalau tengah bengang, baca message dengan perasaan yang bengang. Lepas tu naik bengang. Orang di sana pun bengang. Last last dua dua bengang, world war III, maki sana maki sini -.-'


TIPS 3 : Kalau tak boleh message, call dia cakap busy atau apa. Sebab mesti dia akan faham kesibukan kita. At least hantar satu message je cakap, I BUSY LAH SAYANG. KEJAP LAGI I MSG K? ILY :) Mesti dia akan tenang. Jangan pulak tak message langsung lepas dah habis busy tu, kang perang dunia ke IV lak :P


Faktor 4 : Terlalu mengongkong.


Itu tak boleh ini tak boleh. Then, fedup, then mulalah rasa nak memberontak, perang dunia ke V pulak berlaku. Message dengan dia tak boleh. Kawan dengan dia tak boleh *terasa woo.


TIPS 4 : Wohoo. Kalau kita sayang, kita trust. Kalau kita trust, kita takkan mengongkong-gari-tak-bagi-kaki-berjalan :) Faham kan? ^^ Tapi kadang kala, bagus jugak macam tu :) Mengajar diri setia dan bertanggungjawap.


Faktor 5 : Tiada masa.


Setahun jumpa sekali. Sebulan call sekali. Seminggu message sekali. Woohh. Teruknya. SMS tak, MMS tak, CALL tak, 3G apatah lagi. Pulak tu, batang hidung tak nampak, lagikan bayang-bayang. Terasanya diri tersisih.


TIPS 5 : Keep in touch, dan sentiasa buat si dia rasa you all ada dengan dia. Memanglah dah dapat hati dia. Konon dah dapat cinta dia, boleh lepas jelah layang layang tu kat udara? Tak boleh :) Dah dapat, kita kena selalu jaga, sirami dengan kasih sayang :)


Faktor 6 : Berprasangka/cemburu buta tak pakai tongkat :P


Yang neh ada link dengan Faktor 4 :) Sikit nak cemburu buta. Nak syak yang bukan bukan. Kalau bercinta tak ada saling mempercayai macam mana? Lepas porak peranda, mulalah kecoh salah sinun kata ada orang ketiga -.-' Salah diri asyik syak bukan bukan. Buat kena tuduh, tak buat pun kata. Apa lagi, baik buat ;)


TIPS 6 : Okay, biasalah kalau sedikit ada rasa cemburu (tandanya sayang), tapi janganlah over sangat ye mak jah :P Tak elok untuk kandungan ^^ Nanti si dia lari baru tau :)



Faktor 7 : Sukar mengalah/keras kepala besi/keras hati batu -.-'


Okay yang neh aku terasa, HAHAHA. Sebab aku agak keras kepala :P Okay, contoh (bukan aku), bergaduh je pihak sebelah je yang nak mintak maaf, yang tu je kena pujuk, lagi sebelah tadah tangan sua muka je. Haih haih, tepat kat batang hidung.


TIPS 7 : Aku rasa bab neh, tak layak aku nak bagi tips, eheh. Tapi kurangkan lah. Lebih baik elakkan bergaduh. Cuba develop self-awareness followed by self-controlled, insyaAllah okay :)

Sampai sini je yang aku dapat kongsikan. Kalau ada update lagi, aku akan update kat sini :) Terima kasih kerana sudi baca blog aku. Jangan lupa comment ye? HAHAHA, Adios ;)

P/S : Aku pun bergaduh jugak. Gaduh besar ada kecik ada manja ada. Biasalah adat :)



12 comments:

Eyka said...

eyka pinjm quotes atas 2 tauu..sukee laaaaa :)

#mecasih :)

ღ αεn ツ said...

Eyka, hee, okay, amek jer :)

kura said...

sy bergadoh sbb ego. eh. haha

ღ αεn ツ said...

Kura, Me too. HAHA, biasalah tu, hehe. Lepas tu kompem susah nak mengalah, huhu.

kaizen said...

terbaik laa... pasni leh takel awek byk2...

ღ αεn ツ said...

Kaizen, HAHA, niat niat.

Ashraf Jalil said...

kalau bole bawak bincang tu dah kire bagos gak la.. kalau senyap2 tu yg bahaye.. heheh

ღ αεn ツ said...

Ashraf Jalil, kalau perempuan dia diam je time gaduh, kalau ada gaduh lagi, meletop lah tu. Hehe ^^

cahayakehidupan said...

yang reply sms lambat tu memang terasa...serius...=P

ღ αεn ツ said...

Cahaya kehidupan, aen pun kekadang terasa. Tapi buat buat tak tahu je. HAHAH

Nuramalina Aziz said...

heheheh..bagus betol entry nih.nana mohon copy ek.nk sep dalam lappy.hehehe..neway nice job.keep it up sis!

ღ αεn ツ said...

Nuramalina, hee, copy lah buat panduan :) Thanks ^^