Tuesday, August 16, 2011

Perkara yang memukau dan menjengkelkan mata blogger.


AGAK menjengkelkan.

Silau.

Yang neh biasa nampak kan? Hik hik. Warnaaa background atau tulisan yang mengancam. Pehh, pedih mata siot kalau jengah. Kalau aku dah sure sure aku pangkah je. Tulisan PINK boleh(merujuk pada diri sendiri). Tapi cari yang gelap sikit lah. Jangan light pink suda, eheh ;)

Terbang-terbang.

Masuk je dah ada benda sambut. Terbang sana terbang sini. Kalau tak pun, macam salji tak pun rain drop. Kacau je mata-mata blogger yang tengah eksaited nak baca blog. Memang entry bagus. Tapi kalau macam tu, malas nak baca jugak, huhu :)

Lambat loading.

Disebabkan korang sangat kreatif dengan benda alah di atas, dah lambat loading page korang disebabkan benda benda alah tu. Kesian lah dekat blogger yang internet connection dia macam siput masa tu. Confirm spoil mood je, huhu. Yang neh biasanya jadi untuk sesiapa yang buat classic template. (Aku dulu pernah buat, aku sendiri nak loading dah lama gila =.=)

Lalalalalala~

Music Widget ;) Bukak je, bang bang bang lagu menerjah gegendang telinga dengan rakusnya. Orang ramai nak membaca dengan tenang. Memanglah boleh MUTE. Tapi kalau orang tu nak dengar lagu diorang. Macam mana nak MUTE music widget korang yang tak ada MUTE button? Fikir ye sayang sayang :O


Love story mory in every post.

Selalu sangat cakap pasal love story mory diri sendiri. Gaduh nak sumbat. Berbaik nak sumbat. Sekali sekala sudah. Ada blogger setiap kali entry pasal tu. Kadang-kadang benda tu boleh buat orang tahu kat mana kelemahan kita, so better jangan acap kali sangat. (Aku pun kekadang tulis entry pasal tu jugak, sesekali nak rasa jiwang, HAHA)

Magnifying Glasses/Zoom MengeZOOM.

Okay, tulisan terlalu kecik. So, spoil je mood nak membaca entry yang comel comel. Kena zoom lah hapelah.

Tadika-style?

HAHAH, gelak kejap tengok tajuk. (Tak lawak pun sebenarnya =.=) Please jangan taip macam neh. Awaks, shaye shayunk awaks shangats-shangats. Ite suke at awak ler. Atot lah, amoh le amoh le. Exeleh, apew pown tucks bowleyh lewr. CUTE sangat sampai rasa geli nak bace, yuks yuks. Kitorang singgah sebab feel free and please nak baca. Jangan tulis macam tu pulak ye? SKEMA ITU HOT lah macam blog Lilianna Mardiana. Psssst, promote blog dia sikit, dia comel gilaaaaaa (!)

Type of font (UPDATE)

Rakan blogger, kalau boleh guna font yang skema untuk senang kami melihat :) Ada gaya gaya font sikit sikit tak apa. Jangan sampai terlampau curly yang tak boleh nak baca =.= Macam mana kami blogger nak jadi readers nanti?



AGAK memukau.

Entry yang selari dengan tajuk.

Orang rasa excited nak baca bila tengok tajuk gempak. View, isi pun gempak, peh peh, enaknya nak baca. Tapi awas ye. Memang tajuk entry kekadang boleh naikkan traffic. Kalau tetiba isi spoil mood, orang malas nak baca selanjutnya, PANGKAH dan malas singgah lagi :)

Widget biasa biasa je.

Kenapa? Lajuu je bila bukak. Bukak terus ada entry dan boleh tatap banner korang yang cun melecun, leh baca entry korang yang superb. Kan? Siapa setuju angkat tangan!

Doodle dan banner dan simple template.

Hah, aku memang suka view blog yang banner cun tapi simple dan yang suka buat entry yang ada doodle tu. Peh serius cakap comel gila. Aku pulak memang tak boleh nampak benda comel. (Biasalah hati pink, huhu). Aku nak buat tapi malas nak belajar, HAHAH -.-' Kekangan waktu dengan business baru baru neh, so, aku malas ye. Lepas neh insyaAllah kot. Contoh macam blog Fatin Liyana dengan Hanis Zalikha. Banner simple tapi cun ;) Walaupun aku kekadang tak puas hati tengok template Fatin Liyana yang sebegitu warna, hohoh. Tapi aku still view ;)

Banyak info menarik.

Aku suka macam blog Mambang. Sebab ada je benda yang boleh buat aku cakap OUH, MACAM TU. See see?

Ikhlas dan ikhlas. (UPDATE)

Yang penting ikhlas dan tak terlalu menjatuhkan seseorang dengan teruk :) Orang akan baca entry kita yang ikhlas tu dengan sepenuh hati. Jangan hampakan readers, okay?

Aku rasa banyak lagi kot info tu :) Pergilah search blogger blogger lain punya blog kalau nak tahu sebab sebab lain. Aku bagi pandangan diri aku sendiri dan mewakili beberapa orang blogger je. Eheh.

Actually, kalau aku tengok entry menarik, aku abaikan jelah yang tak sedap mata memandang tu :)

Neh, konklusi aku ;) Zassss


P/S : Lihat bawah.


Tataplah gambar neh. Photoshoot kat DZMS Agency.
First Time kot aku rasa tak ikhlas gila depan Cam. Tengok senyum tu.
Hambar je. Dan compare dengan gambar-gambar lain, TQ :P

20 comments:

wany azmy said...

hehehe betul2...blog wani pn xbyk gadget sbb nk bg reader boleh loading blog wani dgn cepat...:)

ღ αεn ツ said...

Hehe, tau tak apa. Wuuu, sebab kalau datang angin internet connection lembab, memang hangen, hihi

Farhana Jafri said...

so true!!! rse mcm nk bg pnumbuk je kat blog yg berat.. dh bnyak kali ckp jgn tp tu jgak yg diorang suke wt.. grrr~~

ღ αεn ツ said...

Betul tu. Huu, excited nak blog cantik, tapi lupa nak satisfy kan readers dan blogger yang jenguk =.=

adiba ramli said...

hey yunk!kamu budak matrik melaka ek.patutla familiar kot....btw, entri ni best ohh..folo kamuu :)

ღ αεn ツ said...

Adiba, hehe. Haah. Mekasih mekasih. Kenapa tak tego tego kat matrik? Huhu

Akitoboron Nuarism said...

mata berpinar2 la jugak tngok blog yg kalerful. better sesebuah blog tu ada 2 warna je..

ღ αεn ツ said...

Yes :) Betul tu ^^

merahitujambu said...

diorg nk lawakan blog tapi x reti nk lawakan..awok ajr eh.

ღ αεn ツ said...

Huhu, tak salah sebenarnya buat classic template tu. Tapi jangan semak sangat. Sesak nak tengok :)

Hana Anuar said...

Terasa aku.

Aku pun taruk muzik kat blog aku. Wuwuwuwuwuwuwuwu ~~~ >.<

ღ αεn ツ said...

Wuuwuu Hana. Leh pause tak pe. Aku tekan kan yang tak leh pause/Mute tu. Huuu.

Hana Anuar said...

Oh.. Yang tu aku pun TERTEKAN kalau baca blog yang takleh tutup lagu dia. Lagi2 kalau lagu jiwang sesat yang menyeksa jiwa. xDDDDD

ღ αεn ツ said...

Hana, tau tak apa. Huuu, kalau lagu Maher Zain okay jugak. Neh Nirvana. Pecah gegendang aku. AHAH

kim heeruul said...

try usya blog gua..
lu tgk apa yang kureng..lu complain kat gua..hehe..nnti gua try adjust..^^

nanad said...

hehe..point2 yg sgt berguna ^^

k.n.e.z said...

adakah blog sy juga selembap itu?
:)

ღ αεn ツ said...

Keem Heerul : Hehe, dah bagi komen kat shoutbox. Tapi okay jugak, paste kat sini balik. Aaa, blog anda kureng sebab tak ada gambar Aen, AHAH. Simple dan sedap mata memandang blog anda ;)

Nanad : Hehe, trimas :)

Knez : Tidak sesekali tidak :) Blog anda sangat pantas untuk dibuka, heeee ^^

Far8 budak baik said...

hahaha..tu ar..
kaua rasa blog aku
menjengkelkn tak??
macam x beberapa nk memukau je..
hahaha

ღ αεn ツ said...

Far8, AHAH. Aku suka tengok blog yang simple tapi menarik. Dan blog kau jatuh kategori tu sebab header comel sangat ohh!