Friday, August 26, 2011

Tips comel di hari raya ;)

KLIK GAMBAR UNTUK LEBIH JELAS ;)

Raya nanti mesti ramai anak dara nak melaram nampak cantik, comel. cun melecun. Berejam lah bersiap tu. So, meh aku bagi tips sikit lah. Pasal make-up. Aku pun memang tak advance sangat. Make-up pun tak sangat. If ada dinner segala je aku tepek tepek muka aku. Kalau keluar biasa, pakai compact powder, lip ice, then jalann. Natural gituuuu, hik hik.

Simple make-up tutorial for Hari Raya :)

Perkara yang anda perlukan.

1. Wajah suci tanpa make-up :P
Ini muka biasa aku kalau keluar. Aku pun kurang menacap-nacap :)

2. Toner - Seri Aida
3. Moisturizer cream - Seri Aida lagi.
4. Naturactor - Meiko
5. Eyeshadow - Two colours are needed, MAC
6. Eyeliner - Fasio by KOSE
7. Lip Ice Sheer Colour

P/S : Jenama terpulang kepada anda :)

First step.

Pakai toner menggunakan kapas diikuti dengan Moisturizer cream.
Ratakan cream dengan hujung jari.

Second step.

Sapu naturactor pada bahagian bawah dan atas mata terlebih dahulu.
Diikuti dengan keliling bibir, bukan pada bibir ye.
Lepas tu ratakan naturactor pada seluruh wajah.
Boleh juga guna foundation ^^

Third step.

Ratakan bedak pada wajah anda sebagai pelengkap :)

Fourth step.

Okay, tiba masanya untuk apply eyeshadows. 
First, ambil warna putih or skin colour, sapukan pada seluruh kelopak mata, sebagai asas :)
Lepas tu, sapukan light pink colour eyeshadow pada keseluruhan kelopak juga.
Lastly, baru guna brown colour eyeshadow. Sapu pada bahagian akhit kelopak mata.
Untuk nampak natural, jangan gunakan warna eyeshadow yang terlalu gelap atau cerah ye? :)

Fifth step.

Kalau pakai eyeshadow, then tak pakai eyeliner, mata akan nampak sedikit cacat.
Tapi bagi kelopak mata jenis macam aku lah ye. Huhu.
Apply start kelopak mata bahagian dalam ke luar. Kemudian ulang, dari luar ke dalam.
Dinasihatkan, jangan tarik bahagian tepi mata tu. Nanti cepat ada wrinkles :)

TADAAAAAAAA hasilnya!


Sixth step.


Last but not least, apply lah Lip Ice Sheer Colour.
Adalah tu yang tertanya tanya, kenapa tak guna yang lain macam lip stick ke.
Jawapan aku, sebab Lip Ice neh kalau pakai, bibir dah merah semedang yee.
Dia ikut warna darah. Comel okay bibir lepas tu. Macam LISA SURIHANI :p

Result!



-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

TADAAAA! Tu diaaaa.
Mata belah kiri aku tu aku tutup sebelum eyeliner kering, so, dia tertampal kat atas.
AHAH, abaikan ye, aku malas nak padam2 balik, kang kena ulang dari awal.
Yes, saya tahu saya pemalas.

Soalan yang bakal di tanya. (Ye ye je)

Q : Tak ada tutorial pakai eyeliner?
A : Eyeliner aku ajar macam mana nak pakai. Tapi susah aku nak pakai sambil snap gambar, sebab aku jenis pemalu bila orang tengok aku bergerak-gerak, hehe.

Q : Tak pakai mascara dengan blusher ke?
A : Sorry ya. Sebab aku tak suka sangat pakai mascara untuk simple make-up. Kenapa? Sebab kalau aku pakai, korang tak akan nampak eyelashes aku. Sangat nipis yeee. Kena pakai macam ROZITA CHE WAN. Hehe. Blusher pulak, sebab pipi aku suka memerah dengan sendiri.

Q : Habis tu, cara pakai blusher yang betul macam mana?
A : Mula-mula muncungkan mulut biar pipi tu kurus, sapu blusher from tulang pipi bahagian ke atas, and repeat sampai korang rasa puas hati. Jangan over sangat, kang nampak terlalu cengkung. Then, smile, sapu sikit kat pipi yang terkembung tu. Jangan over sangat sebab nanti nampak cam badut lak. Hihi.

Q : Jangka masa nak make-up?
A : 1st sampai 3rd step, 3-5 minit je. 4th step, 5th step, 3 minit setiap satu. 6th step, beberapa saat je. Ahah. See, tak sampai 15 minit pun :)

Sekian sahaja sampai di sini ;)

P/S : Aku recommend kan, kalau nak pergi mana-mana dengan muka yang tak rimas. Skip FOURTH STEP. OR FIFTH STEP. Tapi if tak nak nampak bahagian mata macam pucat. Jangan abaikan FIFTH STEP. Thanks sebab view ^^

Ehem. Tolong aku boleh? Hihi. Aku tahu korang semua baik ;)

1st like this page Mon Cherie Shop

2nd like my pic Nurul Aen

22 comments:

hatikubaik|mohdhazlan Dreadlock said...

comelnya ..hihi

salam aidilfitri :)

ღ αεn ツ said...

HAHA, salam aidilfitri jugak :)

FizaFizz said...

weweitt! comell ouhh cik aen! hehe

ღ αεn ツ said...

FizaFizz anda lagi comel ye! :D

♥ Dea ♥ said...

haizz..sy xde alat-alat mekap neh.. eyeshadow je ade.. lipbalm.. n compct powder.. n eyeliner..:P

ღ αεn ツ said...

Heee, pun dah okay :) If ada 2-ways foundation compact powder, basahkan sponge, sapu kat bedak, then sapu kat muka. Nampak cam foundation gak :) Then, yang lain tu, buat cam biasa :)

♥tiehanurfatiha♥◕ ‿‿ ◕♥ said...

untunglah pandai makeup~ huhu~=.="

♥tiehanurfatiha♥◕ ‿‿ ◕♥ said...

untunglah pandai makeup~ huhu~=.="

ღ αεn ツ said...

Sikit sikit je. Tu pun tacap sendiri je. Tak pandai tiru tutorial, AHAH

♥tiehanurfatiha♥◕ ‿‿ ◕♥ said...

eheheh! tapi kiter buat guna compact powder je basahkan span~:)

ღ αεn ツ said...

Hee, boleh je kalau compact powder tu sesuai ^^

cx's said...

jgn tarik nnty ader wrinkles? really? baru tahu :) thanks!

ღ αεn ツ said...

Cx's, haah :) Kalau tarik nanti cepat dapat wrinkles.You're most welcome :)

Hazlina Shahrel said...

salam aidilfitri

sofeafaudzi.photography said...

simple. but memang comel... nice cute miut ;DD

ღ αεn ツ said...

Hazlina, salam aidilfitri jugak :)

Sofea, huu, thanks :)

Black PeppEr mALayA said...

i like celak! macam bez,...heheh

ღ αεn ツ said...

AHAH, celak macam best? Pernah makan la tu ;) Hee

hira said...

wah, rajinnya buat tutorial make up tapi memang best! haha :D

ღ αεn ツ said...

Hira : Hehee, thanks.

Balqis Hanani said...

hye nurul ain! balqis here.

ade mslh lebam bwh mate x? :)

ღ αεn ツ said...

Hai Balqis :) Ada eyebag je. Huhu.